DEVENTER – Veel automobilisten rijden de Houtmarkt op via de kant van de rotonde (Kazernestraat). Een groot aantal van hen heeft wel een pasje om de verzinkbare paal te bedienen, maar geen ontheffing om in het voetgangersgebied te mogen rijden.

Dat blijkt uit controles van team Toezicht en Handhaving naar aanleiding van klachten van ondernemers over toenemend verkeer in het voetgangersgebied. De toegang gaat veranderen. Per 1 juli 2024 vervallen alle pasjes voor de beweegbare paal.

De meeste bewoners en ondernemers in de binnenstad hoeven niet per se via de Houtmarkt te rijden om op hun bestemming te komen. Via de route Kazernestraat, Mr. de Boerlaan en Handelskade is de binnenstad via de Keizerstraat of de Verzetslaan namelijk goed bereikbaar. Bewoners en ondernemers moeten dan wel iets omrijden, maar de gemeente vindt dat de voordelen van een afsluiting voor verkeersveiligheid en leefbaarheid zwaarder wegen.

Ontheffing en pasje aanvragen?

Heeft u wel een ontheffing (en een pasje) nodig? Aanvragen voor het mogen rijden in het voetgangersgebied worden getoetst aan de ‘Ontheffingsregeling berijden voetgangersgebied’. Doel van de regeling is te zorgen voor een zo goed mogelijk woon- en winkelklimaat in het voetgangersgebied. Daar hoort ook het verminderen bij van de hoeveelheid auto- en vrachtverkeer tijdens winkeltijden (11.00 tot 18.00 uur).

De gemeente is zeer terughoudend met het uitgeven van ontheffingen om tijdens winkeltijden in het voetgangersgebied te mogen rijden. Bij een aanvraag voor een ontheffing hoort dan ook een uitgebreide motivatie. In de aanvraag moet u aangeven waarom u een ontheffing denkt nodig te hebben. Omrijden en/of tijdverlies zijn geen directe redenen om een ontheffing te krijgen.

Een ontheffing (kort- of langdurend) kunt u aanvragen via www.deventer.nl/wegenverkeerswet

Voetgangersgebied

Sinds 2016 is, mede op verzoek van ondernemers en bewoners, de Houtmarkt onderdeel van het voetgangersgebied van Deventer. In het voetgangersgebied is gemotoriseerd verkeer (laden en lossen) alleen toegestaan van 07.00 tot 11.00 uur. Dat zijn de zogenaamde venstertijden. Fiets- en bromfietsverkeer in de Houtmarkt is toegestaan. In de rest van het voetgangersgebied niet.

Vorig artikel29 nieuwe, sociale koopwoningen voor Deventer
Volgend artikelOnvergetelijke Special Olympics voor Deventer Sportploeg