DEVENTER – De Brink 40 – 42 wordt gezien als geschikte plek voor 25 appartementen voor mensen met langdurige verslavingsproblematiek. Als het haalbaar is, wil gemeente Deventer dit pand kopen van Tactus om die woningen daar mogelijk te maken.

Het college van burgemeester en wethouders heeft na een zoektocht besloten om samen met Tactus de haalbaarheid van een Regionale Woonzorgvoorziening in de binnenstad van Deventer te onderzoeken. Aan de hand van de uitkomsten van dat onderzoek wordt definitief besloten of deze voorziening in het pand Brink 40 – 42 kan worden gerealiseerd. Naar verwachting kan dit besluit in het 1e kwartaal van 2025 worden genomen.

Positief

Veel van de mensen voor wie de woningen bedoeld zijn, verblijven al in de binnenstad van Deventer. Vaak maken ze al gebruik van voorzieningen als beschermd wonen of de maatschappelijke opvang waar ze geen ontwikkelingsperspectief meer hebben. Een vaste woonplek, met 24 uur per dag, 7 dagen in de week begeleiding en toezicht, heeft een positieve invloed op het leven van deze inwoners. 

Sinds 1994

Het gebouw aan de Brink 40 – 42 is al sinds 1994 in gebruik als polikliniek van Tactus Verslavingszorg voor mensen met dit soort problemen. Er vinden therapiegesprekken plaats. De polikliniek gaat verhuizen en het gebouw is nu dus in beeld als locatie voor deze woonzorgvoorziening.

Woonplek voor iedereen

“Iedere inwoner van Deventer heeft recht op een woonplek en dus ook deze mensen,” aldus wethouder Ilse Duursma (Beschermd Wonen/Maatschappelijke Opvang). “Tegelijkertijd begrijp ik heel goed dat dit besluit vragen en zorgen oproept. Daarover gaan wij met omwonenden en ondernemers uit de binnenstad in gesprek.”

In gesprek

In de periode dat het onderzoek wordt uitgevoerd gaan gemeente en Tactus in gesprek met omwonenden en ondernemers uit de buurt, om te horen welke vragen, zorgen en ideeën er leven. Een 1e bijeenkomst is inmiddels gepland. Omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden uit de binnenstad zijn daarvoor uitgenodigd. Gemeente en Tactus zullen daar een toelichting op het besluit geven en gaan in gesprek over de vragen, ideeën en zorgen die er zijn.

Geschikt en beschikbaar

Tactus heeft lang gezocht naar een geschikte en beschikbare locatie. Walter de Vos, directeur: “Na een lange zoekperiode lijkt dit nu een kansrijke mogelijkheid te bieden voor deze doelgroep die nu geen geschikte huisvesting heeft. Een zorgvuldige afweging en samenwerking met alle belanghebbenden is belangrijk voor een succesvolle realisatie. Ook wij gaan daarover graag met de buurt in gesprek.”

Meer informatie is te vinden op www.deventer.nl/tactusbrink

Vorig artikelZang- en danstheater Apropos presenteert nieuwe show Vue-tuRe
Volgend artikelKruising N344 bij Bathmen week lang volledig afgesloten