DEVENTER – In de raadsbijeenkomst van 19 juni 2024 hebben Arie de Niet (ChristenUnie) en Tjeerd van der Meulen (GroenLinks) het initiatiefvoorstel voor een afsteekverbod voor consumentenvuurwerk bij de komende jaarwisseling verdedigd. Volgens beide partijen is het de hoogste tijd dat ook in Deventer duidelijk wordt uitgesproken dat de maatschappelijke impact – namelijk overlast voor mens en dieren, slachtoffers, oogletsel, schade aan publieke eigendommen – onaanvaardbaar is.

Zolang er geen landelijke afsteekverbod bestaat, is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk gemeenten een duidelijk signaal naar Den Haag afgeven. D66 en SP waren de enige partijen die positief stonden tegenover het voorstel. Onder meer Gemeentebelang, CDA en de Partij van de Arbeid zien een afsteekverbod niet zitten.

Ook het voorstel om Den Haag op te roepen tot een verkoopverbod kon niet op steun rekenen van deze partijen. De Niet en Van der Meulen: “We hebben dit te lang normaal gevonden en een leuke traditie genoemd. Het is de hoogste tijd voor een andere invulling van Oud&Nieuw zonder schade en slachtoffers. Helaas is er binnen de gemeenteraad geen meerderheid voor en blijven we met overlast, gewonden en schade zitten.”

Sinds de jaren ’70 bestaat in Nederland de traditie dat er om 00.00 uur op 1 januari vuurwerk wordt afgestoken. Deze traditie is in de loop der jaren helaas uitgegroeid tot een horrornacht bij politie en hulpdiensten, huisdieren, natuurdieren en inwoners die zich op straat onveilig voelen. Als we op 2 januari in de kranten lezen dat “de jaarwisseling rustig is verlopen” betekent dat nog steeds vele slachtoffers op de spoedeisende hulp, miljoenen schade en veel inwoners die zich niet veilig voelden. Maatschappelijke organisaties, politie en brandweer en medici (oogartsen e.d) roepen al jaren op om er mee te stoppen.

Raadslid Tjeerd van der Meulen: “Het is een fabel dat het alleen maar om illegaal vuurwerk zou gaan. Onschuldige passanten die gewond raken en die levenslang met de gevolgen zitten interesseert het ook geen biet of het vuurwerk wel of niet illegaal is.” Veel gemeenten hebben besloten om niet langer te wachten op de trage besluitvorming in Den Haag en hebben zelf besloten om een afsteekverbod in te stellen.

In de raadsvergadering van 19 juni 2024 is het voorstel weggestemd door een meerderheid van de fracties. Op 31 december 2024 verandert er dus niets en de overlast en schade wordt niet minder. Wel wordt er een centrale vuurwerkshow aan de Welle georganiseerd.

Vorig artikelSalland Zorgverzekeringen nu ook shirtsponsor van Go Ahead Eagles
Volgend artikelWinkelcentrum Colmschate in zomerse sferen!