DEVENTER – De gemeente Deventer sluit het financiële jaar 2023 af met een positief resultaat van 13,1 miljoen euro. Dat is nog geen 3% van het totale bedrag van 490 miljoen euro dat Deventer afgelopen jaar uitgaf aan gemeentelijke taken.

Wethouder Marcel Elferink (Financiën): “Ook in deze ingewikkelde tijden zijn we er gelukkig weer in geslaagd het jaar positief af te sluiten. We blijven behoedzaam, want de komende jaren staan we voor grote opgaven en zijn er veel financiële onzekerheden. De aangekondigde kortingen op het gemeentefonds hebben een grote invloed op onze toekomstige inkomsten. We blijven bij het Rijk aandringen op noodzakelijke aanvullende financiering.”

477 nieuwe woningen

Het vinden van een goede woning was ook in 2023 voor veel inwoners een belangrijk onderwerp. Afgelopen jaar kwamen er 477 nieuwe woningen bij in Deventer, in stad en dorpen. Onder meer in het Havenkwartier, Steenbrugge, stadscampus de Kien, het Roto-terrein, het Ludgeruskwartier en in Lettele werden nieuwe huizen opgeleverd of plannen gemaakt voor nieuwe woonwijken. Deventer blijft doorbouwen en streeft ernaar om in 2035 in totaal 11.000 nieuwe woningen erbij te hebben.

Arbeidsmarkt

Deventer wil haar arbeidsmarkt verjongen en versterken. We investeren met de Human Capital Agenda ‘Lekker bezig.. in Deventer’ in inwoners en ondernemers. Dit doen we door samen te werken met onderwijsinstellingen en ondernemers om de leer- en ontwikkelkansen voor jongeren, studenten, werkzoekenden, werkenden en ondernemers in Deventer te vergroten.

Zo hebben we het afgelopen jaar 792 leer- en ontwikkeltrajecten aangeboden aan inwoners en medewerkers van bedrijven in Deventer, 2.292 mensen die wonen of werken in Deventer bereikt waarvan 1.592 in beweging zijn gekomen. Tot slot zijn 800 studenten en 15 ondernemers in staat gesteld om hun arbeidsproductiviteit te verhogen door toepassingen van nieuwe vaardigheden en technologieën gericht op de maatschappelijke transities.

Ook krijgt de ontwikkeling van nieuwe gemengde werkmilieus steeds meer vorm. Binnen stadscampus De Kien zijn ontwikkelingen op de Verzetslaan en Handelskade zichtbaar. Ook op het Gasfabriekterrein zijn de eerste nieuwbouwontwikkelingen zichtbaar van de ontwikkeling naar een innovatiemilieu.

Voorzieningen in dorpen en wijken

Om te zorgen dat iedereen kan blijven deelnemen aan de samenleving, investeerde de gemeente het afgelopen jaar in voorzieningen in wijken en dorpen, en in de samenwerking tussen professionele organisaties, vrijwilligers en mantelzorgers. Het netwerk dat mensen in hun directe leefomgeving hebben, wordt immers steeds belangrijker, ook vanwege de dubbele vergrijzing en de krappe arbeidsmarkt in de zorg.

Energietransitie

De overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen is in volle gang. Het afgelopen jaar werkten we in verschillende wijken aan verduurzaming van woningen en het tegengaan van energiearmoede. Er zijn meerdere besluiten genomen over de aanleg van het Slim Warmtenet Zandweerd. Dat betreft de start van de uitvoering, de oprichting van een warmtenetwerkbedrijf en het financiële kader.

Participatiebeleid

Om inwoners en andere partijen goed te betrekken bij besluiten die gevolgen voor hen hebben, stelde de gemeenteraad in 2023 het Participatiebeleid en de Participatieverordening vast. Ook werd de Initiatieftafel opgestart, die bewoners snel duidelijkheid biedt over initiatieven waar ze mee aan de slag willen. Ook werd in 2023 een begin gemaakt met het eerste Deventer Burgerberaad, de Klimaatraad.

Besluitvorming gemeenteraad

De gemeenteraad bespreekt de jaarrekening voor het eerst in de raadstafel van 26 juni, de definitieve vaststelling van de jaarrekening door de gemeenteraad is gepland op 3 juli 2024. De jaarrekening is te vinden op de financiële portal van Deventer.

Vorig artikelTwee vermoedelijke brandstichtingen in Deventer
Volgend artikelParkinson Café bij Humanitas in Deventer