Krehalon verdwijnt uit Deventer, de SIED stelt de geschiedenis veilig

DEVENTER – Krehalon maakt ‘meerlaagse verpakkingsoplossingen’ voor de voedingsindustrie. Het bekendste zijn de krimpfolies om vlees, kaas en pizza’s. Ook maakt het bijvoorbeeld kunstdarm om worst in te maken.

Het bedrijf is ontstaan uit Vaessen-Schoemaker (nu werkend onder de naam Vaess), maar is nu onderdeel van het Japanse Kureha Corporation. Krehalon vierde vorig jaar nog het vijftigjarig bestaan, maar de Japanse moedermaatschappij besloot om strategische redenen onverwacht tot sluiting in september 2024. Daarmee gaan 160 arbeidsplaatsen gaan verloren.

Krehalon heeft de SIED benaderd om de geschiedenis van het bedrijf (de archiefstukken) veilig te stellen. Maar er is meer. Er hangt in de hal van het bedrijfsgebouw een bijzonder kunstwerk, van de Deventer kunstsmid Willem Jonkers III, dat het productieproces uitbeeldt. Het kunstwerk (4 meter hoog en 3 meter breed) dateert uit 1985 toen de nieuwe fabriek aan de Londenstraat werd geopend. Krehalon wil graag dat de SIED er een passende bestemming voor vindt.

error: Content is beschermd!!!