DEVENTER – De landschapstentoonstelling van Deventer Verhaal heeft afgelopen donderdag de 10.000e bezoeker verwelkomd. ‘Nederland in 150 landschappen’, tot en met 8 september 2024 in de Bergkerk te zien, neemt de bezoeker mee op een reis door het Nederlandse landschap van de afgelopen 150 jaar.

10.000e bezoeker
De heer Terpstra uit Schalkhaar ontving uit handen van huismeester Edgar Kuipers felicitaties en een royaal pakket met lokale lekkernijen. “Wat een leuke verrassing zeg”, is de eerste reactie van Terpstra. “Ik wilde heel graag alle landschappen in de Bergkerk zien. Omdat de tentoonstelling nog maar drie weken staat en we vakantie gepland hebben, moest het bezoek vandaag gebeuren!”

Nederland in 150 landschappen
De zomertentoonstelling geeft je een verrassend beeld van de ontwikkeling en verbeelding van het Nederlandse landschap sinds de negentiende eeuw. Aan de hand van diverse invalshoeken word je langs schilderijen en tekeningen uit alle delen van het land geleidt. Rondom de tentoonstelling is een fiets- en wandelroute voor de hele familie gelanceerd. Ook een schilderwedstrijd voor amateurs met een grote publieksverkiezing is onderdeel van het programma.

Collectie Knecht-Drenth
Het echtpaar Tijmen en Helen Knecht-Drenth verzamelde vanaf 1970 getekende en geschilderde landschappen van eigen bodem. Zij wilden hiermee vastleggen hoe ons land in ruim een eeuw ingrijpend is veranderd. In 2003 schonken zij hun collectie aan de Gemeentemusea Deventer, tegenwoordig Deventer Verhaal. Met behulp van een fonds voor nieuwe aankopen is de verzameling in de afgelopen twintig jaar verder uitgebreid.

De collectie bevat werken van bekende namen als J.H. Weissenbruch, Paul Gabriël en Hendrik Mesdag. Ook eigentijdse kunstenaars als Theo Jordans en Marjolijn van den Assem en werken van onder andere Hendrik Chabot en Jan Voerman senior hebben een belangrijk aandeel in de tentoonstelling. Ook bruiklenen van nog werkzame landschapschilders zijn in de Bergkerk te zien.

Openingstijden
De tentoonstelling is van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. Bezoekers met een museumkaart kunnen de tentoonstelling gratis bezoeken. Meer informatie is te vinden op deventerverhaal.nl.

Vorig artikelDe weg naar meer duurzaamheid – wat kunnen gemeenten en steden doen?
Volgend artikelFestival zoekt bewoners om deel te nemen!