Boeren en boerinnen promoten platteland

Boeren en boerinnen promoten platteland

SALLAND – Volgens het regeerakkoord is ‘innovatie’ het sleutelwoord voor de komende jaren. Zo ook voor het platteland, maar daar wordt één ‘traditie’ hoe dan ook in stand gehouden. Met wederom ruim 400 aanmeldingen worden ook voor 2025 weer twee agrarische pin-up kalenders uitgebracht. Op vrijdag 4 oktober aanstaande zullen 26 agrariërs uit alle hoeken van Nederland en België in Raalte de catwalk betreden om samen de pikante boeren- en boerinnenkalender te lanceren.

Hoop, lef en trots

De drijfveren achter deelname aan de jaarlijkse uitgave komen volgens de organisatie overeen met de initiële naam van het regeerakkoord: hoop, lef en trots. “De hoop dat ze jongeren kunnen blijven enthousiasmeren voor het plattelandsleven, de moed die ze – soms jarenlang – bij elkaar hebben moeten rapen om hun onzekerheid aan de kant te zetten of de trots die ze namens alle voedselmakers van de Benelux willen uitdragen” aldus initiatiefnemer Stef Bloo. Zo hoopt Beau uit Noord-Brabant dat ze met haar verhaal anderen inspireert om ook eens een kijkje te nemen op de arbeidsmarkt van de agrarische sector. “Ik ben niet geboren of getogen op een boerderij, maar heb er uiteindelijk wel mijn droombaan gevonden” aldus kalendermodel Beau. “We zien steeds meer kandidaten die vanuit de stad naar het platteland trekken. Een mooie ontwikkeling aangezien we bij boerenzonen en -dochters juist een gebrek aan toekomstperspectief bespeuren”, zo vult Bloo aan.

Toekomstperspectief

“Vroeger waren er elf actieve boeren in onze straat, maar nu zijn wij nog de enige. Waar gaat dit heen?” vraagt Lindsay – die eveneens op de kalender prijkt – zich af. Deze Belgische boerin runt tevens een schoonheidssalon op de boerderij en deelt zowel haar passie als haar zorgen regelmatig met haar klanten. “Als we de boeren zouden verliezen, gaat dat een enorme impact hebben op ons landschap, onze voedselvoorziening en onze tradities” zo vervolgt Lindsay haar verhaal. Het vermoeden van de Belgische schone wordt in ieder geval in Nederland bevestigd door de statistieken. Waar er volgens het CBS aan het begin van deze eeuw nog bijna 100.000 actieve tuin- en landbouwbedrijven in Nederland werden geteld, waren dat er in 2023 nog 50.600 (bron CBS). Bijna een halvering in nog geen 25 jaar tijd. “Voor Nederlandse agrariërs lijkt er nu wat meer hoop te zijn met de nieuwe en meer boergezinde regering. Daar zijn we in België jaloers op!” aldus Lindsay.

Kalenderlancering en verkiezing

Op 4 oktober aanstaande worden de 26 agrariërs die dit jaar geselecteerd zijn voor de populaire pin-up kalenders gepresenteerd aan pers en publiek. Bij ‘Lampe’ in Raalte worden hun rondes op de catwalk opgevolgd door muziek van Beatcrooks en DJ Rhandy Bishop. De kalendermodellen kunnen dan alvast wennen aan de spotlights, want op 26 oktober zullen ze wederom het podium betreden. Dan vindt de jaarlijkse ‘Miss Boerin Verkiezing’ plaats bij het festival ‘Høken & Hakselen’ in Loosbroek. De kalenders en tickets voor beide events zijn verkrijgbaar via boerendingen.nl.

Redactie