Asbestdaken gesaneerd op de Worp en Zandweerd

Asbestdaken gesaneerd op de Worp en Zandweerd

DEVENTER – Eind september zijn bewoners van de Worp en de Zandweerd aan de slag gegaan met het zelf veilig verwijderen van het asbestdak van hun schuurtjes. De Ulebelt helpt bij deze collectieve actie, samen met het team De Worp Duurzaam Doen en het Duurzaamheidsteam Zandweerd.

In totaal zijn 29 asbestdaken kleiner dan 35 m2 verwijderd en voorzien van toekomstbestendige nieuwe daken. De bewoners zijn ontzorgd en ondersteund: ze kregen een pakket met veiligheidsmaterialen, inpakfolie en werkinstructies voor het veilig en ecologisch zelf verwijderen van de daken. Ook konden er collectief nieuwe dakplaten worden ingekocht en werd de sloopmelding voor hen verzorgd.

Het verpakte asbest werd afgelopen zaterdag veilig uit de wijk afgevoerd door Asbest Service Salland. Het team De Worp Duurzaam Doen en het Duurzaamheidsteam Zandweerd speelden een grote rol bij de logistieke uitvoering van deze actie. Niet alleen bezorgden deze vrijwilligers de nieuwe dakplaten bij de bewoners thuis, ook hielpen zij mensen voor wie het lastig is om het zelf te doen met de klus.

De gemeente stimuleert het verwijderen van asbestdaken en heeft de Ulebelt voor het derde jaar gevraagd een collectief project uit te voeren voor bewoners. Om de deelnemers goed op weg te helpen zijn er twee infoavonden en twee inloopspreekuren georganiseerd.

Asbestdaken vormen een risico – bij brand of beschadiging kunnen kankerverwekkende vezels vrijkomen. Woningeigenaren zijn daar zelf verantwoordelijk voor. Asbest wordt als bouwmateriaal niet meer gebruikt en de gemeente stimuleert het verwijderen ervan, met acties zoals in de Zandweerd en de Worp.

Woningeigenaren kunnen ook zelf aan de slag en een gratis veiligheidspakket ophalen. Meer informatie hierover, de veiligheidsinstructie en de procedure van sloopmelding, vindt u op www.deventer.nl/asbestdaken.

Redactie