Boek ‘Merklappen uit Diepenveen’
DIEPENVEEN – Het boek ‘Merklappen uit Diepenveen’ is de nieuwe publicatie in de Historische reeks Diepenveen. Met dit boek zorgt de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en omgeving dat dit stukje cultureel erfgoed niet in de vergetelheid raakt. Het boek doet niet alleen recht aan de borduurwerken maar verhaalt ook over de maaksters, hun familie, hun woonplaatsen en de boerderijen in Diepenveen. Dit alles maakt het uiterst interessant voor iedereen die in borduurwerken en in de lokale geschiedenis is geïnteresseerd.
Meer dan alleen de merklap
In de tweede helft van de vorige eeuw zijn veel mooie boeken over merklappen verschenen. In alle gevallen gaat het daarbij over de geschiedenis van de merklappen en de borduurpatronen en -technieken. Bij ‘Merklappen uit Diepenveen’ gaat het naast het borduurwerk ook om het bijbehorende verhaal. De schrijver van de teksten is Wim de Weerd. Hij interviewde daarvoor de maaksters en eigenaressen en deed genealogisch onderzoek in de archieven van de gemeenten Diepenveen, Deventer, Olst en Voorst. Onderzocht is ook hoe het de maakster en haar familie verder verging en hoe de merklap meeverhuisde met een nieuwe eigenaresse. Dat verlangde soms veel speurwerk om de familierelaties te kunnen achterhalen. Behalve naar de borduursters is ook onderzoek gedaan naar de boerderijen waar de vrouwen mee verbonden waren.
In de introductie gaat Lamberthe de Jong in op het borduren en merken in het algemeen en hoe dit alles het handwerkonderwijs bereikte.
Een uniek boek
Het boek bevat niet alleen afbeeldingen van merklappen. Ook stop-, school- en levensverhaallappen en pronkrollen en hun verhalen zijn opgenomen. Met name de pronkrol en techniekenrol, beiden zes meter lang, zijn zeer bijzonder en zeldzaam. Alle borduurlappen zijn paginagroot en in kleur afgebeeld waardoor het borduurwerk goed tot zijn recht komt. Verder zijn de begeleidende teksten voorzien van foto’s. Voor zover bekend is het voor het eerst in Nederland dat borduurlappen op deze manier worden gepresenteerd, wat het boek uniek in zijn soort maakt.
De Stichting Wesselings- van Breemen heeft, door een verstrekte financiële bijdrage, deze nieuwe publicatie in de Historische reeks Diepenveen mede mogelijk gemaakt. Het bestuur is de stichting daarvoor zeer erkentelijk.
Verkrijgbaar
Het eerste exemplaar van ‘Merklappen uit Diepenveen’ zal op 7 november tijdens de Historische Avond in het Kulturhus Diepenveen worden overhandigd. Vanaf die datum is dit zeer fraai uitgevoerde ‘full colour’ boek met harde kaft te koop via de webshop op www.historischeverenigingdiepenveen.nl.
Ook is het boek tegen contante betaling te verkrijgen bij de fotoarchiefgroep. Zij zijn iedere dinsdagmiddag tussen 14:00 en 17:00 uur aanwezig in het Hof van Salland, Dorpsstraat 30 te Diepenveen.