Column Robert Heukels: Wederom Feyenoord op 19 oktober

Column Robert Heukels: Wederom Feyenoord op 19 oktober

Het was op een zaterdagavond in 2013, het was 19 oktober. De magie zocht een weg in de herrie, de lichtmasten stonden aan. De Eagles vlogen weer in de eredivisie en stonken nog naar het gedachtegoed van Erik ten Hag. Eindelijk waren de donkere jaren afgesloten, eindelijk keek heel Nederland weer mee als Go Ahead Eagles voetbalde.

De avond vulde zich met hartstocht. Bart Vriends vocht met leeuwenmoed duels uit met Graziano Pelle. Doelman Eloy Room won drie keer in een een tegen een-duel van Jean-Paul Boëtius. Verder leek het Feyenoord van Ronald Koeman net iets te sterk, het werd 0-1 door Stefan de Vrij, het was een klein wonder dat dit ook de ruststand was.

De opvolger van Ten Hag, Foeke Booy, moet in de rust een soort van toverdrank hebben geserveerd, want onmiddellijk vlogen de roodgele mannen naar voren. Mawouna Amevor kreeg uiterst links een bal en begon aan een diagonale solo langs vier verdedigers en schoot tegendraads de 1-1 tegen de touwen. Deventer werd gek. Dit waren de momenten waarop iedereen het voelde. Wij waren terug. Wij telden weer mee. Een groot geluk.

Feyenoord herstelde de voorsprong via Lex Immers, maar op zaterdagavonden in de Adelaarshorst is niets gewonnen tot the fat lady sings. Marnix Kolder, die door een botsing oogde als een aangeslagen bokser, mocht een minuut voor tijd aanleggen voor een vrije trap. Fijne plek voor een rechtspoot als Jeffrey Rijsdijk, maar de linkspoot Kolder besloot anders.  Klein knikje van Kolder, Rijsdijk begreep wat zijn aanvoerder bedoelde en toen de spits uithaalde duwde de kleine Lars Lambooy eventjes een hele Feyenoord-muur aan de kant. De ruimte die daardoor ontstond was net genoeg om de bal richting uiterste linkerhoek te laten krommen. 2-2. Alsof de Champions League was gewonnen. Grenzeloze vreugde.

Inmiddels zijn we elf jaar verder en aanstaande zaterdag is het opvallend genoeg weer Go Ahead Eagles-Feyenoord op wederom zaterdagavond 19 oktober. Dat dit schitterende affiche op het menu staat is inmiddels al bijna een jaarlijkse traditie, Kowet telt al weer een lekker tijdje meer dan mee. Maar in de geschiedenisboeken staan Amevor en Kolder nog altijd te schijnen dankzij een magische avond in 2013. We gaan het er een week lang weer over hebben, met een glimlach van nostalgie om onze lippen. Duels tegen Feyenoord in het donker nodigen uit tot eeuwige heldendom. Een nieuwe gouden, roodgele cirkel om de avond van 19 oktober. Het is aan de mannen van nu. 

Redactie