Eerste waterstoftankstation van Overijssel op het A1 Bedrijvenpark Deventer

Eerste waterstoftankstation van Overijssel op het A1 Bedrijvenpark Deventer

DEVENTER – (Internationale) vrachtwagens kunnen nu waterstof tanken op het A1 Bedrijvenpark in Deventer. Dit past in de Energievisie van de gemeente om groene waterstof als energiebron te gebruiken.

Het waterstoftankstation van het bedrijf TotalEnergies is op 3 oktober 2024 officieel in gebruik genomen en is het eerste waterstoftankstation in de provincie Overijssel. 

Ideale locatie

Wethouder Jaimi van Essen (Economie en Energie) vindt het A1 Bedrijvenpark de ideale locatie voor een waterstoftankstation: “Het A1 Bedrijvenpark is één van de duurzaamste bedrijventerreinen van Nederland. Bovendien is de A1 een belangrijke route van Duitsland naar bijvoorbeeld Rotterdam. Daardoor zullen nationale en internationale vrachtwagens veel gebruik kunnen maken van de groene waterstof die hier aangeboden wordt. Daarmee wordt dit punt echt een duurzame en logistieke hotspot.”

Energievisie

De inzet van groene waterstof past in de energievisie van de gemeente Deventer die begin van dit jaar is vastgesteld. “Groene waterstof zetten we in voor zwaar transsport en voor het verduurzamen van bedrijfsprocessen waarbij hoge temperaturen nodig zijn. Bovendien ontzien we daarmee het stroomnet, waarmee ook groene waterstof bijdraagt aan het oplossen van netcongestie,” aldus Van Essen.

Samenwerking

Het waterstoftankstation is tot stand gekomen door een goede samenwerking tussen het A1 Bedrijvenpark, Total Energies, VOS Transport Group, BCTN, provincie Overijssel en gemeente Deventer.

Redactie