Glutenvrije Piet in Deventer dankzij Glutenvrij.nl

Glutenvrije Piet in Deventer dankzij Glutenvrij.nl

DEVENTER – In 289 Sinterklaasintochten, verspreid over heel Nederland loopt dit jaar een Glutenvrije Piet mee. Dankzij deze speciale Piet is de intocht ook een feest voor de kinderen die strikt glutenvrij moeten eten door de auto-immuunziekte coeliakie. Ook bij de intocht op zaterdag 30 november in Deventer is Glutenvrije Piet aanwezig.

Een high-five, een dansje, op de foto en natuurlijk een handje kruidnoten van Piet. De intocht van Sinterklaas is voor de meeste kinderen een onbezorgd feest. Maar niet voor de 1 op de 100 kinderen die een strikt glutenvrij dieet moeten volgen omdat ze coeliakie hebben. Ze mogen geen ‘gewone’ kruidnoten eten en Piet geen hand geven, want van kruimels op zijn handschoen kunnen zij al ziek worden.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) vindt dat de Sinterklaasintocht een feest moet zijn voor alle kinderen. Daarom heeft de patiëntenvereniging vrijwilligers opgeroepen om tijdens de intocht in Deventer in de rol te kruipen van Glutenvrije Piet. Gelukkig werd daaraan gehoor gegeven. Deze speciale Piet richt zich alleen op de kinderen met coeliakie. Piet geeft hen een moment van aandacht en heeft kruidnoten bij zich die ze wél veilig kunnen eten.

Op www.ncv.nl/waar-vind-je-glutenvrije-piet staat waar een Glutenvrije Piet meeloopt. Kinderen met coeliakie in Deventer kunnen van deze pagina een kleurplaat en een vlag downloaden. Als ze deze tijdens de intocht omhoog houden, ziet Glutenvrije Piet bij wie hij moet zijn. De glutenvrije kruidnoten die deze Piet bij zich heeft, zijn door sponsor Liberaire veilig verpakt in eenpersoons zakjes. Zo ontstaat er geen kruisbesmetting met het reguliere strooigoed.

Redactie