Onderzoek naar mogelijkheden woningen boven Scapino

Onderzoek naar mogelijkheden woningen boven Scapino

DEVENTER – Is het mogelijk en haalbaar om het Scapinopand, in de binnenstad van Deventer, om te vormen tot een appartementengebouw, met winkels en eventueel horeca op de begane grond?

De eigenaar van het pand op de hoek van de Lange Bisschopstraat en de Korte Assenstraat gaat dit de komende tijd onderzoeken. Burgemeester en wethouders hebben deze week besloten om mee te werken aan deze onderzoeken.

Ongeveer 25 woningen

RE-Z Ontwikkeling, het vastgoedbedrijf van Scapino en Ziengs, is eigenaar van het pand en wil het bestaande gebouw ombouwen tot een appartementengebouw, met daarin ongeveer 25 appartementen. Daarvoor zouden er 2 extra woonlagen op het gebouw moeten komen. De aankomende maanden wordt onderzocht wat voor woningen dit kunnen worden. Op dit moment passen appartementen niet in het huidige omgevingsplan. Daarom is medewerking van de gemeente nodig.

“Extra woningen op deze plek zou een mooie toevoeging zijn voor de binnenstad”, aldus wethouder Lars Wijnhoud (Ruimtelijke Ontwikkeling). “In combinatie met winkels kan dit ervoor zorgen dat dit stukje Assenstraat een stuk levendiger en aantrekkelijker wordt. Natuurlijk moet dat wel in goede samenhang met de bestaande omgeving gebeuren. De komende tijd onderzoeken we of en hoe dat mogelijk is.”

Omwonenden bij planvorming betrekken

De eigenaar en de gemeente hebben nu afspraken gemaakt over welke onderzoeken nodig zijn en welke voorwaarden er gelden. Ook is afgesproken dat de eigenaar omwonenden en andere belanghebbenden bij de planvorming betrekt.

Parkeren

Ook het parkeerterrein dat op de binnenplaats achter de Scapino-locatie ligt, wordt meegenomen in de onderzoeken. Daarnaast moet de ontwikkelaar ook bekijken waar en hoe de toekomstige bewoners hun auto’s en fietsen kunnen parkeren.

Ontwikkelingen binnenstad

De omvorming van de Scapino-locatie tot een woongebouw met winkels en eventueel ondersteunende horeca sluit goed aan bij de ontwikkelingen in het gebiedsprogramma Centrumschil. De binnenstad wordt steeds meer een aantrekkelijk woongebied voor verschillende doelgroepen, met zijn levendige mix van woningen, winkels en uitgaansmogelijkheden

De komende tijd start RE-Z Ontwikkeling een participatietraject. Om de Scapino-locatie om te bouwen naar een woon- en winkelcomplex is een wijziging van het omgevingsplan nodig. Welke procedures hiervoor gevolgd gaan worden, is afhankelijk van de uitkomsten van de onderzoeken en de keuzes die gemaakt worden. Ook hierover worden omwonenden en belanghebbenden tijdig geïnformeerd. Scapino zal op zoek gaan naar een alternatieve locatie in het centrum van Deventer.

Redactie