Tijdelijk crisisnoodopvang voor 100 vluchtelingen in Bathmen

Tijdelijk crisisnoodopvang voor 100 vluchtelingen in Bathmen

BATHMEN – De gemeente Deventer biedt tijdelijk onderdak aan 100 vluchtelingen. Zij zullen 2 weken in de sporthal ‘De Uutvlog’ in Bathmen verblijven, tot en met 22 oktober. Daar komen zij vanavond al aan. 

Sporthal

De groep vluchtelingen komt uit Ter Apel, waar de druk op het landelijk opvangcentrum onverminderd hoog is. Het Rijk heeft eerder al een beroep gedaan op gemeenten om tijdelijke noodopvang te bieden. Sporthallen zijn erg geschikt voor zeer tijdelijke noodopvang, maar minder geschikt voor kinderen en ouderen. Daarom zijn het voornamelijk mannen en vrouwen die in ‘De Uutvlog’ in Bathmen gaan verblijven. 

Gastvrij ontvangst

De gemeente werd maandagavond door het COA gevraagd om bij te springen. “We laten vluchtelingen niet in de kou staan. Als we dan kunnen bijspringen, doen we dat. De Bathmense gemeenschap kennende, worden de tijdelijke medebewoners gastvrij ontvangen”, zegt wethouder Rob de Geest (Asiel en Inburgering). 

Geen inzamelingsacties

De gemeente wijst er op dat de vluchtelingen beschikken over voldoende voedsel, kleding en  handdoeken. Voor bedden en beddengoed wordt ook gezorgd: “Hoe goed bedoeld ook, er hoeven geen inzamelingsacties te worden georganiseerd.”

Ter Apel overvol

Er komen momenteel veel vluchtelingen naar Nederland, gevlucht voor oorlogsgeweld. Omdat alle vluchtelingen zich eerst moeten melden in Ter Apel, is die locatie overvol. Omdat er te weinig andere opvanglocaties zijn, zoekt het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) in het hele land naar tijdelijke locaties.   

Wethouder Rob de Geest: “Deventer heeft een lange geschiedenis voor humane opvang van mensen die op de vlucht zijn. Deze houding blijft onze stad en onze dorpen kenmerken. Zo voorkomen we dat mensen in de buitenlucht moeten doorbrengen.”

De kosten voor de opvang van vluchtelingen en crisisnoodopvang worden betaald door het rijk.  

Direct omwonenden worden ook vandaag geïnformeerd.  

Redactie