Tijdelijke crisisnoodopvang in De Uutvlog Bathmen beëindigd

Tijdelijke crisisnoodopvang in De Uutvlog Bathmen beëindigd

BATHMEN – De laatste vluchtelingen zijn vertrokken uit sporthal de Uutvlog in Bathmen. De sporthal was de afgelopen twee weken ingericht als tijdelijke crisisnoodopvang voor ongeveer honderd asielzoekers. Het COA heeft de vluchtelingen inmiddels zoals afgesproken overgebracht naar andere opvanglocaties. De sporthal is vanaf woensdagmiddag 23 oktober weer gereed voor sportactiviteiten.

Samenwerkingspartners

De gemeente Deventer kreeg begin oktober van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het dringende verzoek voor een crisis-noodopvanglocatie. De locatie moest binnen zeer korte tijd ingericht worden. Dat het gelukt is, is mede te danken aan samenwerkingspartners als het Sportbedrijf, sporthal ‘De Uutvlog’, ABS Bathmen, de Veiligheidsregio IJsselland en de brandweer.  

Burgemeester en wethouders kijken met veel waardering terug op de manier waarop de Bathmense gemeenschap deze mensen heeft ontvangen. Velen boden zich aan als vrijwilliger, verzorgden taallessen of hebben met de tijdelijke bewoners gesport.


Tijdelijke locaties

De reguliere opvanglocaties in Nederland voor vluchtelingen zijn vol. Omdat alle vluchtelingen zich bij aankomst in Nederland eerst moeten melden in Ter Apel, is het daar nu overvol. Daarom zoekt het COA nu in het hele land naar tijdelijke noodopvanglocaties.


Biddinghuizen

In Biddinghuizen werkt het COA aan de opbouw van een noodopvanglocatie waar 1250 mensen kunnen verblijven. Naar verwachting is die locatie begin november gereed. In afwachting daarvan huisvest het COA tijdelijk 45 vluchtelingen extra in het Postillion Hotel in Deventer, voor ongeveer twee weken. Het COA huurt al sinds juli 2023 een deel van het Postillion Hotel voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen, in afwachting van ruimte in reguliere asielzoekerscentra. 

Wethouder Rob de Geest: ‘De tijdelijke uitbreiding in het Postillion Hotel helpt om te voorkomen dat er mensen buiten moeten slapen. Dat willen we natuurlijk hoe dan ook voorkomen, en zeker nu het weer slechter wordt. De opening van de noodopvanglocatie in Biddinghuizen gaat verlichting bieden.’

Redactie