Verhalen over de bevrijding van Deventer gezocht

Verhalen over de bevrijding van Deventer gezocht

DEVENTER – Het 4 mei comité van Deventer is op zoek naar verhalen over de oorlog. De nadruk ligt dit jaar op de bevrijding. Bijzonder welkom zijn getuigenissen van hen die de bevrijding van Deventer nog persoonlijk hebben meegemaakt en daarover kunnen vertellen. Deze verhalen krijgen een plek in de herdenking van 80 jaar vrijheid in 2025.

De herdenkingen in Deventer in april en mei 2025 sluiten aan bij het landelijke programma. Vanaf dit najaar staat Nederland stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden. Het Nationaal comité 4 en 5 mei heeft het initiatief genomen voor het landelijke herdenkingsprogramma 80 jaar vrijheid. Vorige maand is dat van start gegaan met aandacht voor het begin van de bevrijding van ons land in Limburg. Het programma loopt door tot 15 augustus 2025. Dan herdenken we in het einde van de oorlog in Azië.

‘Wij willen graag aandacht geven aan de bekende en nog onbekende verhalen over de bevrijding van Deventer’, stelt Hester Scholten, voorzitter van het 4 mei comité. ‘We zoeken verhalen over deze periode in april 1945. Wat gebeurde er toen en hoe werd dat beleefd?’ Dan gaat het niet alleen over de zware gevechten bij de bevrijding, maar ook over de opluchting en de feesten erna.’

De strijd had grote gevolgen voor de burgerbevolking, niet alleen in de stad, maar ook in de dorpen en het buitengebied. Alie van Zee maakte als kind de bevrijding van Colmschate mee. Daarbij werd ze dakloos. Haar ouderlijk huis brandde af. ‘Alleen de muren stonden nog overeind.’, vertelt ze. Alie heeft het verhaal in al die 80 jaar aan bijna niemand verteld, ook niet aan haar man. Het lucht haar op om het te vertellen. Ze vindt het belangrijk om het verhaal door te geven.  Het comité zoekt ook meer van zulke bevrijdingsverhalen uit alle delen  van de gemeente Deventer. ‘We gaan zorgvuldig en gepast met deze persoonlijke verhalen om’, verzekert Scholten.

Redactie