Bouw waterstofstation gestart bij Nefit Bosch

Bouw waterstofstation gestart bij Nefit Bosch

DEVENTER – Bij Nefit Bosch is de bouw van een waterstofontvangststation gestart als aftrap van de realisatie van ‘s werelds eerste open lokale groene waterstofketen voor de industrie.

De bouw van het ontvangststation markeert een belangrijk moment in een unieke samenwerking tussen verschillende partners onder de noemer GROHW. Naast Nefit Bosch, als eerste industriële afnemer, zijn energiebedrijf Essent, infraspecialist Firan en initiatiefnemer Witteveen+Bos betrokken.

Duurzaam toekomstperspectief

Wat de partners verenigt in GROHW is het omarmen van waterstof als lange-termijn bedrijfsstrategie. De bereidheid om vandaag te investeren in het duurzame toekomstperspectief van groene waterstof is kenmerkend voor elk van hen.

Voor Nefit Bosch komt het project precies op het goede moment. Markus Baumeister, Director Engineering Nefit Bosch: “In Deventer openen wij volgend jaar een compleet vernieuwd wereldwijd R&D Centrum, waarbij het duurtesten van nieuwe modellen waterstof cv-ketels een speerpunt vormt. Afwachten is voor ons geen optie. Daarom is het fantastisch dat wij met Essent en de andere partners binnen GROHW samenwerken om de voor ons onmisbare waterstof snel en bedrijfszeker aangeleverd te krijgen.”

Open lokale groene waterstofketen

Het waterstofontvangststation van Essent bestaat onder meer uit een 17 meter hoge buffertank waar de met tankwagens aangevoerde groene waterstof in opgeslagen wordt. Terwijl er gewerkt wordt aan de oplevering in februari volgend jaar, samen met de opening van het nieuwe Bosch R&D Centrum, is de volgende stap al in voorbereiding. Naast het ontvangststation wordt komend jaar ook een 2,5 MW elektrolyser gebouwd, die uit lokaal en regionaal geproduceerde duurzame elektriciteit groene waterstof maakt. Bas van der Stelt, Hydrogen Business
Developer Essent: “Met de elektrolyser completeren wij de waterstofketen, zodat productie, distributie en verbruik lokaal afgehandeld worden.”

Landelijk waterstofnetwerk

Anders dan veel andere waterstofprojecten, is GROHW concreet in uitvoering. Naast waterstof is het ook de bedoeling om de zuurstof en restwarmte van de waterstofproductie lokaal te benutten. Voor schaalvergroting kijkt men naar mogelijkheden in de toekomst voor aansluiting op de waterstof backbone, het landelijke waterstofnetwerk.

Redactie