Heilige schaatsgrond in Deventer
DEVENTER – In het IJsselstadion in Deventer brak het langebaanschaatsen definitief door als Nederlandse volkssport. In 1962 opende het stadion haar deuren. Het werd al snel een iconische plek voor sportliefhebbers in de regio. Van schaatswedstrijden tot ijshockey duels en recreatieve schaatsavonden, het stadion bracht generaties bij elkaar op het ijs. Nu, 62 jaar later, eert verhalenverzamelaar Hanneke Brand deze historische plek in een podcast vol herinneringen en bijzondere anekdotes. Ook interviewt zij oud-Olympisch schaatskampioene Ans Schut.
‘Een rondje dat tot verbeelding spreekt’
De podcast van Brand neemt luisteraars mee naar de gloriejaren van het oude IJsselstadion in Deventer. In de productie ‘Een rondje dat tot de verbeelding spreekt’ wordt duidelijk hoe deze historische plek een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op levens van vele Deventenaren en schaatsliefhebbers daarbuiten.
Een van de opvallende gasten in de podcast is oud-Olympisch schaatskampioen Ans Schut (1944). Zij won in 1968 goud op de 3000 meter tijdens de Winterspelen in het Franse Grenoble. In een openhartig gesprek met Brand deelt Schut hoe haar loopbaan op de beroemde ijsbaan van Deventer begon. In 1966 mocht het IJsselstadion het EK allround organiseren, wat de eerste keer was dat zo’n groot schaatstoernooi in ons land werd gehouden. En met succes, want het evenement zette Nederland compleet op zijn kop. Het stadion was uitverkocht en ook koningin Juliana (1909-2004) was erbij. Brand over de podcast: “Vanuit verschillende perspectieven zoals de Olympiër, de fanatieke amateurschaatser, de toeschouwer of het enthousiaste kind uit de buurt, word je meegenomen naar die heilige schaatsgrond van toen. Voor iedereen die nieuwsgierig is om deze unieke sfeer te proeven, is dit een absolute aanrader.”
‘Echter wordt het niet’
De podcast wordt op 27 december 2024 in de ochtend gelanceerd. Vanaf 14:00 uur is het podcast-team van #DeventerVerhalen op de voormalige ijsbaan aan de Rembrandtkade 195 te Deventer aanwezig. Daar zullen zij, samen met kampioenen Ans Schut en Carry Geijssen, letterlijk een rondje maken en herinneringen ophalen. Rob de Jong, stadionspeaker bij Go Ahead Eagles, verzorgt het startschot. Voorafgaand wordt de mogelijkheid geboden om een exclusieve audiotour over de ijsbaan af te leggen. “Iedereen is van harte welkom om bij dit bijzondere moment aanwezig te zijn en samen verhalen uit die tijd te delen. Enthousiaste buurtbewoners zorgen voor koffie en thee en een hartverwarmend welkom” vertelt Brand.
Verhalenverzamelaar
Hanneke Brand (1982) woonde in verschillende steden, voordat ze in Deventer neerstreek. Brand is dol op Deventerse winters. Voorbijgangers moeten niet gek opkijken als zij een duik neemt in een ijskoude IJssel. Ze is wekelijks schaatsend te vinden bij De Scheg in Colmschate. Brand interviewt in de podcast ook mede-verhalenverzamelaars waaronder Rolf Arendsen, die vele toppers op ijsbanen naar de overwinning schreeuwde. Verder deelt AnneMarie Zweers, die vlak bij het IJsselstadion woonde, haar herinneringen aan de iconische schaatsplek.
Verhalen door vrijwilligers
Het doel van het verhalenproject #DeventerVerhalen is om Deventenaren met elkaar in gesprek te laten gaan over hun persoonlijke verbinding met stad, dorp of wijk en zo het echte Deventer gevoel vast te leggen in verhalen. Alle verhalen zijn verzameld door vrijwilligers en vastgelegd in een tekst, foto, podcast of video. De verhalen, waaronder die van de oude ijsbaan, zijn terug te vinden op een speciaal daarvoor ingerichte website, deventerverhalen.nl.