Column Bloei & Groei: Tuintips voor composteren van blad en ander tuinafval

Column Bloei & Groei: Tuintips voor composteren van blad en ander tuinafval

Vorige maand heb ik mijn column er voornamelijk over de voedselrijke eigenschappen van afgevallen blad en hoe je daar optimaal gebruik van kunt maken. Degene die het nog eens terug wil lezen, kan het artikel vinden op www.deventer.groei.nl of in het archief van deze krant. Zelf gebruik ik het meeste blad, deels versnipperd met de grasmaaier, in de winter als bodembedekker in de borders, maar ook op lege plekken in de moestuin. In het vroege voorjaar hark ik het overtollige blad weer van de moestuin af en vermeng ik het met overig tuinafval in de compostbak. Als ik aan het eind van het jaar dit grotendeels verteerde materiaal omzet naar een tweede bak waar het proces nog een seizoen de gelegenheid krijgt om te voltooien, blijkt er van het blad al weinig meer terug te vinden. En na het tweede jaar ‘oogst’ ik, zoals op de foto, een mooie rulle compost, uitermate geschikt om de bodem mee te verrijken.

Compost ontstaat omdat micro-organismen en overige afvalopruimers als wormen en pissebedden onder invloed van zuurstof en vocht ons tuinafval afbreken. Dit gebeurt bij ons doorgaans bij lage temperatuur, dat wil zeggen onder de 60 graden Celsius, waardoor zaden en ziektekiemen het composteren overleven. Je doet er dus goed aan om zaadhoudend onkruid, zaadhoudende planten en zieke planten, niet aan je composthoop of -bak toe te voegen, maar via de kliko af te voeren. Verder kun je vrijwel alles dat niet gekookt is en geen chemicaliën bevat op de composthoop kwijt. Zelfs eierschalen, eierdozen, karton, koffieprut en (met mate) as van de open haard. Een goede compost ontstaat uit een mengsel van koolstofhoudend bruin afval (dode stengels) en stikstofhoudend groen afval.

Tenslotte wens ik de lezers van onze maandelijkse tuintips fijne feestdagen toe en veel tuinplezier in het nieuwe jaar.

Voor meer tuintips: www.deventer.groei.nl

Redactie