Week van de diversiteit op Het Vlier
DEVENTER – Van maandag 9 tot en met vrijdag 13 december 2024 organiseert het Etty Hillesum Lyceum, Het Vlier, de eerste editie van de Week van de Diversiteit voor alle leerlingen van de bovenbouw havo en vwo. We bieden een gevarieerd programma aan waarop de leerlingen kunnen intekenen. Van poëzie schrijven tot een film in Mimik (The Old Oak) en van samen met Amnesty International brieven schrijven voor (politieke) gevangenen tot een coming-out in de profvoetballerij. Nino Wilkes, de kleinzoon van de eerste profvoetballer in Nederland (Faas Wilkes) en zoon van Patrick Kluivert vertelt over de moeizame relatie van de profvoetballerij met het thema homoseksualiteit.
Wat betekent het om als klein kind te vluchten uit Syrië en om je vervolgens te vestigen in Deventer en je opleiding te volgen op het Etty Hillesum Lyceum? En hoe is het gesteld met de politieke diversiteit in Deventer? Vier raadsleden gaan in debat met elkaar. Het is maar een greep uit een mooie reeks aan thema’s die we in de Week van de Diversiteit aanbieden.
Het begrip diversiteit kan op heel veel zaken slaan. Denk aan culturele diversiteit, diversiteit op het gebied van migratieachtergrond, maatschappelijke positie, woonomgeving, godsdienst/levensbeschouwing, seksuele geaardheid, leeftijd, afkomst, politieke verschillen… Daarom wappert de hele week op Het Vlier de Progressvlag, een vlag die symbool staat voor diversiteit, inclusie en vooruitgang. Als school vinden we het belangrijk dat iedereen zichzelf mag zijn. Dat begint met nieuwsgierigheid naar de ander en naar de verschillen die er zijn in onze omgeving en samenleving. Door verhalen van elkaar te horen, door elkaar te ontmoeten, krijg je begrip voor elkaar en kunnen we samen vooruit.
De week wordt afgesloten op Paarse Vrijdag, dé landelijke actiedag waarop leerlingen uitgenodigd worden om paars te dragen als steun voor sekse, gender en seksuele diversiteit.
De leerlingen staat een leerzame week te wachten. Door deze week samen stil te staan bij diversiteit in de breedste zin van het woord geven we jongeren de kans hun stem te laten horen, solidariteit te tonen en verbinding te ervaren met de veelkleurige samenleving.