Column Marcel Schoemaker: Muskesrat
Het begon allemaal heel romantisch in 1976. Een aantal nerds werkte samen in de garage van het ouderlijk huis van Steve Jobs in Los Altos, Californië. Het werd het begin van Apple en de explosieve ontwikkeling van Silicon Valley. Inmiddels een metafoor voor alle grote techbedrijven die daaruit voortgekomen zijn. Waarvan de grote, miljarden verdienende CEO’s vanaf komende week samen met Donald Duck de wereld gaan regeren.
The Donald is al een paar maanden bezig de geopolitieke wereldkaart in te vullen en waar nodig bij te kleuren. Vanaf maandag zullen de factcheckers weer overuren draaien om alle waarheden en vooral onwaarheden van Donald te noteren. In zijn eerste termijn als president kwamen zij tot meer dan 30.000 onwaarheden. Maar ook die staan onder druk nu de big tech mee gaat regeren in de global village. Ze hebben om te beginnen de factcheckers opzij geduwd. Dus de generatie die nekklachten heeft van het constant op een schermpje kijken, wordt aan zijn feitenlot overgelaten. Is daar vanuit de IJssel Valley nog een remedie tegen te verzinnen? In het tijdperk voor Apple ging het schermpje en wat daar op stond in een brief of op een briefkaart. Die naar een fysieke brievenbus werd gebracht en daarna door het Staatsbedrijf der PTT wel twee en soms drie keer per dag bij de geadresseerde thuis werd bezorgd. In 2025 lukt dat PostNL met moeite eenmaal per dag.
Kunnen we de big tech tegenhouden door weer brieven te gaan schrijven of, hou je vast, telefonisch met elkaar contact te hebben? Waarschijnlijk niet, maar enige matiging zou helpen. BN-ers die kleine verzetsdaden plegen door te zeggen dat ze van X af zijn. Een dag wachten met een reactie op een ontvangen appje. Ergens moeten we beginnen met het versterken van onze digitale dijken. Om onszelf serieus te beschermen tegen de alles ondermijnende Elon Muskusrat.