Column Marcel Schoemaker: Happy New Year
Het beste goede voornemen voor 2025 is om aan niemand te vragen of hij of zij een goed voornemen heeft voor 2025. Nog afgezien van het feit dat de vraag goed scoort in de clichévragen top tien. Samen met ‘Alles goed met je?’, ‘Wat een weertje, hè?’ ‘Is het al weer zo lang geleden? Wat gaat de tijd toch snel!’ De vraag over iemands goede voornemen legt de druk namelijk geheel bij de ontvanger van de vraag. Die voelt zich vaak verplicht om een gewenst soort antwoord te geven. Wil de vragensteller niet teleurstellen. Maar weet nog voor de beantwoording dat ie zelf het goede voornemen nooit zal gaan waarmaken in 2025. Je eruit proberen te redden met ‘Er moeten wel een paar kilootjes af’ of ‘Ik hou Dry January nu al een week vol’ voelen ook niet goed.
En net als vorig jaar zal het in 2025 toch vooral weer gaan om de gevoelens. Feiten verdwijnen langzaam achter de horizon. Ook het kabinet Schoofschotel zal weer vol op de gevoelsthermometer gaan. Daar helpt geen enkele factchecker aan. Dat blijft natuurlijk goed gaan, totdat hun eigen kiezersachterban gaat denken dat voor hun gevoel het kabinet toch niet zoveel doet aan het oplossen van de door hun achterban gevoelde problemen. Het blijft uiteraard een kwestie van gevoel. Is het buiten vijf graden, kan de gevoelstemperatuur voor jou zomaar veel lager liggen.
Op alle fronten wordt 2025 een gevoelig jaar. Met in Amerika elke week een nieuwe uitgave van het gevoelsmagazine van president Donald Duck. De vraag aan vrienden en bekenden moet dit jaar dus eigenlijk zijn: heb jij nog goede gevoelens voor 2025? Wat zegt je eigen gevoel? Voel je al iets opkomen? Of is dit een te gevoelige vraag? Heb je helemaal geen zin in dit soort gedoe, loop dan hoofdschuddend door, kijk nog even achterom en roep overdreven hard: jij ook een Happy New Year!